donderdag 08 juni 2023

Historische wandeling met Boswachterslunch

Vanochtend om 11 uur stond Frans Seelen klaar om met 15 wandelaars op stap te gaan. Een zeven kilometer lange wandeling door boswachterij Dorst. Onderweg stopten we voor een heerlijke lunchpauze bij restaurant Beum in Dorst.

Als iemand de historie van Rijen en omgeving kent, dan is het Frans Seelen. Via het startpunt bij de Boodschap lopen we richting Oosterhoutseweg. Frans weet te vertellen dat die weg al zo’n 400 jaar bestaat. En ook café De Vijf Eiken kent een rijke geschiedenis. We lopen het bos in en zien aan de linkerkant de nieuwe bedrijven waar vroeger steenfabriek De Vijf Eiken gevestigd was. Thuis in mijn tuin staan nog twee pilaren die gebouwd zijn met stenen uit die fabriek; de letters VE staan er in gebakken. Mijn tuin herbergt dus blijkbaar ook nog een stukje geschiedenis.

We volgen het bospad en passeren een flinke heuvel. Dat blijkt vroeger de schietberg te zijn geweest. Het zandweggetje gaat over in een wat onnatuurlijk aandoend, kaarsrecht pad. Het is inderdaad een aangelegd paadje bevestigd Frans. Hier liep vroeger een treintje dat in karretjes leem vervoerde naar de steenfabriek. De kuilen waar het leem uit gehaald werd, zijn nog talrijk aanwezig en worden leemputten genoemd. De bekendste is natuurlijk het voormalig zwembad Surae. Deze grote waterplas is jaren geleden teruggegeven aan de natuur. En ons is nu ook duidelijk hoe sportpark De Leemput aan zijn naam komt.

Na een wandeling van vijf kwartier komen we aan bij restaurant Beum in Dorst. De zon schijnt al de hele ochtend en de temperatuur loopt langzaamaan op, dus de geplande lunchpauze is voor iedereen erg welkom. Buiten onder het afdak zijn de tafels al voor ons gereserveerd. Na een drankje komt de heerlijke Boswachterslunch op tafel. Tijdens het eten zit de stemming er, net als tijdens de wandeling, opperbest in. Frans laat een fotoboek rondgaan met foto’s van oude gebouwen uit onze gemeente. Voor de echte Rijenaren echte ‘oh ja’ momentjes. Vooral mevrouw Weterings herkent het allemaal. Zij is met haar 88 jaar vandaag de oudste wandelaar en weet, net als Frans, heel veel te vertellen over vroeger.

Na de lunch vertrekken we voor het laatste deel van de wandeling en passeren het bedrijf Satelliet en sportpark De Leemput. Uiteindelijk komen we, warm, een beetje moe maar erg voldaan, weer bij De Boodschap aan. Een fijne wandeling en een stukje geschiedenis rijker.

MH

Klik op een foto voor volledig beeld