donderdag 26 oktober 2023

Wandeling langs cultureel erfgoed Rijen

Een nieuwe activiteit van SV-Rijen; een wandeling langs het cultureel erfgoed in Rijen, onder leiding van Frans Seelen. Deze keuze bleek een groot succes. Maar liefst 19 leden hadden zich opgegeven voor deze interessante ochtend.

Donderdagmorgen 26 oktober zit Frans Seelen tegen half tien al met apparatuur klaar in de Oase om ons, door middel van veel oude foto’s, voor te bereiden op de wandeling die we gaan maken. Onder het genot van een kopje koffie luisteren de 19 deelnemers eerst een klein uurtje naar zijn bevlogen verhaal over ‘t cultureel erfgoed in Rijen. Een hobby van Frans is het verzamelen van foto’s van het erfgoed in onze gemeente. Hij is dus heel goed gedocumenteerd. Alle interessante gebouwen en objecten op de route die we gaan lopen krijgen we te zien. Vaak nog vanaf de tijd dat de locaties nog onbebouwd waren en ook nog inclusief de verbouwingen die de bouwwerken hebben ondergaan. Enkele voorbeelden: van naaldbos naar kerk, waarna bibliotheek, muziekschool en vervolgens ‘de Boodschap’, het gebouw waar we nu zitten. Het ‘Gemeentehuis’ in al zijn hoedanigheden, inclusief vijver met fontein. De locatie ‘Vita/de Regent’ met zijn twee voorgangers. Minstens drie vestigingen van de ‘Rabobank’ en tenslotte ‘de Bernadetteschool’ met verschillende schoolgebruikers en nu keurig omgebouwd tot appartementen.

Als we tegen half elf naar buiten gaan, is het nog wel mistig, maar in ieder geval droog. Via de Nassaulaan, het Raadhuisplein en de Mariastraat komen we in de Hoofdstraat. Onderweg krijgen we volop uitleg over de Rijks- en Gemeentelijke monumenten, kunstwerken, gevelgedichten en bijzondere bomen. Via de Pius-X straat, het Burgemeester Sweensplein, de Margrietstraat, naar de Laagstraat. Hier neemt Joke Bruikman het even over van Frans, want zij weet wat interessante zaken te vertellen over de maker van de beelden in het plantsoen op het hoekje. Bij het Station steken we het spoor over en via de Julianastraat komen we in ‘Rijen Zuid’, een wijk die nu opnieuw bouwkundig aangepakt wordt door middel van renovatie/nieuwbouw. Langs het spoor lopen we naar de Vincent van Goghstraat en via de Pastoor Gillisstraat en Mgr. Ariënsstraat zijn we rond 12.30 uur weer terug bij ‘de Boodschap’. Tevreden en een heel stuk wijzer sluiten we de wandeling af met een bedankje aan Frans.

Ook benieuwd naar het cultureel erfgoed in Rijen? Op vrijdag 24 november start de driedelige cursus Cultureel Erfgoed in de Oase. Deze cursus wordt ook door Frans Seelen gegeven. Meer informatie hierover kun je vinden op www.sv-rijen.nl

Klik op een foto voor volledig beeld