vrijdag 15 maart 2024
Vandaag, vrijdag 15 maart staat er een lezing over ‘Migranten in Parijs’ op de agenda van de Kunstkring, onderdeel van SV-Rijen. Het is maar goed dat we weer in ‘de Huiskamer’ van de Boodschap zitten, want 60 van de 95 leden hebben zich aangemeld.
De lezing wordt verzorgt door Barry Heinrichs; kunsthistoricus, tentoonstellingsmaker, rondleider, onderzoeker en zeer goed verteller. Voor het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft hij onderzoek gedaan voor de tentoonstelling ‘Migranten in Parijs’ uit 2018.
Barry neemt ons mee naar Parijs van ongeveer 1900 tot 1930. Een tijd die werd gekenmerkt door grote veranderingen: industrialisatie, uitvindingen, vooruitgang, maar ook de eerste wereldoorlog en op het einde de dreiging van de tweede wereldoorlog. De Wereldtentoonstelling van 1900 is, gedurende wel acht maanden, in Parijs en dit trekt weer miljoenen bezoekers naar de hoofdstad van Frankrijk. Parijs is dus echt ‘the place to be’ en dit trekt ook kunstenaars aan. Onder andere Chagall, Mondriaan en Picasso verblijven hier voor kortere of langere tijd. Vaak zijn ze met hun laatste spaarcenten vertrokken en als dit geld op is betekent dit voor de meeste van hen ‘armoede’. Om de kosten enigszins te beperken, wonen en werken ze vaak samen in kunstenaarsgroepen, zoals ‘le Bateau Lavoir’ in Montmartre. Naast armoede hebben ze ook te maken met een gepolariseerde samenleving, vol nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme.
Een beperkt aantal heeft succes, maar een groter deel blijft in de vergetelheid. Picasso ontpopt zich in deze periode tot een grote vernieuwer, Chagall komt tot het thema ‘liefde’, terwijl Mondriaan trouw blijft aan zijn abstracte composities. Nog enkele tientallen namen passeren de revue, evenals diverse kunststromingen, ‘ismes’, onder andere omschreven door een van de belangrijkste kunstcritici uit deze tijd; Guillaume Appolinaire. Als nieuwtje vertelt Barry nog dat er in 2025 een vervolgtentoonstelling komt in het Stedelijk: ‘Migranten naar Parijs’.
Al met al hebben we in twee uur tijd een zeer interessante lezing gehad van een bevlogen spreker.
Klik op een foto voor volledig beeld