zaterdag 11 mei 2019

Digitaal café gaat evalueren

Het was weer druk in het Digitaal Café. Deze keer konden we gebruik maken van een tv-scherm om iedereen te laten zien wat er gebeurt. We hebben het gehad over videobellen, het geklingel van je telefoon beperken, muziek afspelen, en we blikten terug.

Videobellen met een groep

Met WhatsApp kan je met meerdere personen te gelijk videobellen. Dat was voor veel mensen een nieuwe optie. Het uitwerken tijdens onze bijeenkomst verliep niet vlekkeloos. Uiteindelijk hebben we met 4 mensen tegelijkertijd beelden kunnen uitwisselen. Veel van de problemen zullen makkelijker verlopen als de betrokken personen in hun eigen huis zijn en dus via aparte routers aan het in het verbonden zijn. Als je het thuis wilt proberen ga dan (1) naar WhatsApp, (2) kies een groep en bekijk de inhoud. (3) Kies de telefoonhoorn met een + tekentje. (4) Een nieuw scherm opent, kies daar de personen die gaan meedoen. (5) druk op de telefoon hoor voor allen praten of op de camera als je ook videobellen wilt gebruiken. Volgende keer horen we graag jullie ervaringen.

Beperk het geklingel

Hoe vaak wordt je aandacht door je telefoon getrokken? Als je lid bent van een aantal WhatsApp groepen, Facebook en Twitter dan kan er heel wat geklingel gedurende de dag van je telefoon vandaag komen. Er zijn veel opties hier iets aan te doen:

  • In WhatsApp kun je bij groepen het geluid uitzetten. 
  • In elke telefoon kan je de meldingen van elke App uit en aan te zetten. Ook is het vaak mogelijk bepaalde meldingen van een App aan en uit te zetten.
  • Elke telefoon kan worden zo worden ingesteld dat er geen geluiden en oplichtingen zijn in de nacht  (bijvoorbeeld van 23:30 tot 08:30). Of tijdens het autorijden. Alleen wanneer je gebeld door mensen die jij hebt geselecteerd (favorieten) hoor je je telefoon.

Muziek luisteren

Muziek luisteren op je apparaat. Ook dat wordt veel gedaan. We gebruiken daarvoor de apps van Spotify, Apple Music, TuneIn, Radio1 en NPO. Ook hebben deelnemers thuis muzieksystemen die direct gebruik kunnen maken van muziek die van Internet afkomt. Verder kwamen ook Podcasts aan de orde. Dat zijn interessante gesproken programma's, boeken of speciale onderwerpen die je kunt beluisteren als het je uitkomt. Enorme mogelijkheden ook weer hier.

Een onderzoekje

Tot slot hebben we de enquête over de vorige bijeenkomsten ingevuld. Joost en ik komen daar binnenkort op terug. We willen volgend jaar graag verder gaan met het Digitaal Café en zoeken naar goede manieren om het voor iedereen interessant te houden. 

Volgende keer gaan we onder andere aandacht besteden aan het omzetten van spraak naar tekst en aan het vertalen van teksten