zondag 14 april 2019

Druk bezocht Digitaal Cafe

Het was weer een volle sessie op vrijdag 12 april. Natuurlijk hebben we weer 'tips en tricks' uitgewisseld, maar we hebben het ook gehad over onze digitale erfenis, over stamboomonderzoek en over wat je kunt doen als een programma is vastgelopen.

Digitale Erfenis

Erg lastig als iemand in je omgeving het leven laat en je hebt geen toegang tot zijn of haar computer. Daar staan wellicht dingen in die van belang zijn. Zeker als je de nalatenschap moet afwerken, is toegang tot apparaten en accounts van belang. In een gesprek erover kwamen we tot de volgende tips:

  • Laat een brief achter die gemakkelijk is te vinden door de persoon die je vertrouwt of door degene die je nalatenschap gaat regelen. In deze brief schrijf je op waar wat te vinden is en hoe je wilt dat er mee wordt omgegaan. Werk deze brief elk jaar bij zodat deze actueel blijft.
  • Houd door middel van een wachtwoordprogramma, een boekje of een lijstje alles bij over de accounts die je op internet hebt aangemaakt. 
  • Sociale Media, zoals Facebook, Twitter, LinkedIn kun je laten voortbestaan of opheffen. Via DuckDuckGo is alle informatie daarover gemakkelijk te vinden op Internet.
  • Bij Google kan je instellen hoe je wilt dat er met je Google-account wordt omgegaan als je het niet meer gebruikt. Google stuurt dan bijvoorbeeld  een e-mail of een SMS'je als je vier maanden niets meer met je Google-account hebt gedaan. Komt daar geen reactie op dan wordt het account na nog eens vier maanden verwijderd.
  • Winkels waar je ooit wat gekocht hebt zijn, niet belangrijk. Daar hoef je een overledenen niet af te melden.

Stamboomonderzoek, genealogie

Ria van Gils heeft ons enthousiast verteld over haar hobby: ze is bezig haar stamboom uit te pluizen. Je kunt ver komen, tot wel in de 17e eeuw, door openbaar beschikbare registers te raadplegen. Het is verslavend. Het is namelijk hartstikke leuk als je weer een nieuwe voorouder hebt gevonden en daarbij ook nog details over die persoon aantreft. De meeste registers bevatten, vanwege de privacy, alleen gegevens van minimaal 50 jaar oud. Archieven zijn vaak openbaar. Een voorbeeld is het Tilburgs Regionaal Archief. Een programma waarin je alles kan bijhouden is Altfaer en dat is op internet te downloaden. Kijk op Altfaer. Als je vragen hebt kan je Ria bereiken via e-mail.

Een vastgelopen programma afsluiten

Het komt voor dat een programma af en toe eens vast loopt. Hoe los je dat op?

In Windows: Druk tegelijk op de toetsen Ctrl-Alt-Del (drie toetsen dus) en er opent een raampje waar je "Taakbeheer" kan kiezen. Er opent een nieuw raampje waarin je kan zien welke programma's actief zijn. Ga met de muis naar het programma wat je wilt afbreken en druk op de rechter muisknop. Klik dan op de keuze "Beëindigen" en het programma wordt afgesloten. Misschien dat je nog een keer ja moet zeggen op een volgende vraag.

Op een iPad of iPhone (Apple): Druk twee keer achter elkaar op de home knop. Een overzicht van alle open programma's wordt getoond. Veeg het programma dat je wilt stoppen naar boven en het worden afgesloten

Op een tablet of smartphone met Android: Druk op de rechter van de drie knoppen onder aan het scherm, de open programma's worden getoond. Vanaf Android versie 9: Veeg het programma wat je wilt stoppen naar boven. In oudere Android-versies: druk op het kruisje in de rechterbovenhoek van het programma dat je wilt stoppen.

Volgende bijeenkomst: vrijdag 26 april, 10 uur

Voor een van de volgende keren is er interesse voor het maken van tabellen in een tekstverwerker (Word bijvoorbeeld) en voor de juiste e-mail instellingen. Mocht je een onderwerp interessant vinden voor het Digitaal Café, laat dat dan even weten aan Cees Bakker.