vrijdag 26 september 2014

Excursie naar wijngaard Dassemus

Met 24 belangstellenden vertrokken we bij de Oase voor de excursie naar wijngaard Dassemus in Chaam, de meesten op de fiets en sommigen met de auto. De fietsers reden via een toeristische route uitgezet door Johan Broers.

Rond 12.00 uur werden we door Ron Langeveld ontvangen met koffie en snel daarna zaten we al aan een glaasje wijn en vertelde Ron het verhaal van zijn wijngaard.

In 2005 begon hij in de achtertuin van zijn ouders wat druiven te verbouwen. En nu runt hij een complete wijgaard. Hij koopt eenjarige stekken die geënt zijn, plant ze, snoeit ze en bindt ze op en pas na 3 tot 4 jaar kan hij dan de druiven oogsten. Het maken van de wijn heeft hij bij een Duitse wijnboer geleerd. Het hele proces van planten, oogsten, persen en bottelen doet Ron zelf. Alleen in de oogsttijd komen leerlingen uit de horecaopleiding hem helpen met het plukken van de druiven.

In de wijngaard die inmiddels vier hectare groot is kregen we een rondleiding, er zijn nu 16 verschillende soorten druiven die we mochten proeven. Hij is een biologische wijnboer die geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De bemesting gebeurt met gecomposteerde plantenafval. Daarna vertelde hij hoe na de oogst de druiven perst, laat gisten en rijpen (de rode wijn) en hoe de wijn dan gebotteld word.

Proeven, ja dat wilden we wel: witte wijn, rosé en rode wijn die met stokbrood en wat lekkere kaasjes uit de omgeving geserveerd werden.

Het was een fijne en interessante middag. En onderweg naar huis kregen de fietsers de voorspelde regen en onweersbuien op hun dak.