zaterdag 21 september 2019

Iedereen WhatsAppt!

In het Digitaal Café is de hele morgen besteed aan WhatsApp. Dat is nu al veel populairder dan bellen. Bellen kost tijd. Met een bericht kom je snel ter zake. Voor de dertig bezoekers demonstreerde Cees Bakker hoe alles werkt op een smartphone (Android). Joost Scheifes lichtte het gebruik op de iPhone (Apple) toe.

Je kunt een heleboel met WhatsApp!! Er werd gepraat over vinkjes, chats en berichten, verwijderen van berichten, geluid uitzetten voor chats, verzenden van foto's en bestanden, het verzenden van je locatie, berichten met ster enz. Te veel om hier op te noemen.

In WhatsApp kun je op drie niveaus aan de slag. In de Algemene instellingen kun je je privacy en veiligheid regelen. Per Chat kun je de signalering regelen, je kunt instellen of je foto's en andere bestanden automatisch opslaat, je kunt zien wie er allemaal in een groep zitten en gegevens van deze personenen bekijken. En dan is er nog een menu voor elk bericht (vinger erop!). Je kunt berichten markeren, in een ander lettertype opstellen, beantwoorden, doorsturen, kopieren en verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld ook zien wie dat bericht allemaal hebben gelezen.

Vrijwel alle onderwerpen die zijn besproken kun je terugvinden op SeniorWeb. Je treft daar ook een WhatsApp-quiz aan waarmee je kunt testen of je inmiddels weet wat je nodig hebt. Wellicht vind je daar spelenderwijs weer nieuwe mogelijkheden. Zeker als je inmiddels lid bent geworden van SeniorWeb.

Een aardige mogelijkheid die niet is besproken is 'Direct beantwoorden' Misschien leuk om dit nog even te bekijken. Ook leuk is om op een al eerder ontvangen bericht te reageren door dat bericht naar rechts te vegen. Er ontstaat dan een zogenaamde 'quote', of in goed Nederlands een citaat. Deze manier van antwoorden maakt het voor de ontvanger direct duidelijk dat je op dat een bepaald bericht reageert.

Het Digitaal Café is om de twee weken op vrijdagmorgen (even weeknummers) in sociëteit de Oase. Het is een activiteit van SeniorenVereniging Rijen in samenwerking met SeniorWeb.