dinsdag 04 juni 2019

Kunstkring bezocht Zwolle

Op dinsdag 28 mei 2019 stond de bus al om kwart over acht klaar op het Raadhuisplein. Gelukkig kon iedereen instappen voordat een van de buien (die die dag veelvuldig zouden vallen) Rijen bereikte. In de bus: allemaal gezellige mensen die elkaar altijd wel iets te vertellen hebben. Wat zou het verkeer doen? De grote nationale verkeersstaking zou tot files kunnen leiden. Gelukkig niet op ons traject naar Zwolle.

Mooi op tijd kwamen we daar aan. Onder geopende paraplu’s liepen we naar de Melkmarkt, waar in De Belgische Keizer voor koffie met gebak gezorgd was. Al voor we het tweede kopje koffie op hadden, kwam de gids voor de stadswandeling binnen.

Hij begon in De Belgische Keizer alvast te vertellen over de geschiedenis van Zwolle. Daarna was de rondleiding. Met zo’n gids kom je op plaatsen, waar je normaal niet komt. Je weet niet eens dat ze er zijn. Hele smalle gangetjes tussen soms monumentale panden voerden ons naar plekken waar architecten woningen hadden gerealiseerd waarbij ze oude panden zoveel mogelijk gespaard hadden.


We waren bijna op tijd weer terug in De Belgische Keizer waar een overdadig buffet klaar stond. Lekkere tomatensoep, kroketten, allerlei soorten beleg voor op de broodjes of sneetjes brood. Diverse soorten gerookte vis, vlees, kaas, een hele schaal vol eieren en zoet beleg. Van alles volop en zelfs fruit voor de liefhebber. Ook voor koffie, thee, melk, karnemelk, sinaasappelsap en zelfs verse muntthee werd gezorgd. Omdat het samen eten aan twee grote tafels zo gezellig was, leek de tijd om te vliegen. En we moesten ook nog naar museum De Fundatie.

In dit prachtige museum waren kort daarvoor nieuwe exposities geopend. Bij die over Charlotte van Pallandt liepen wel heel veel mensen uit Rijen rond. En de lift naar de bovenste verdieping in het museum met die prachtige koepel wist men ook wel te vinden. Wat een uitzicht!
 Maar we wisten, dat chauffeur Kees van Van Mook om vier uur weg wilde rijden. Dus keurig op tijd liepen we naar de afgesproken parkeerplek en daar verscheen de bekende bus. De zon scheen en de rit naar Rijen verliep prima.

Basje Leenaars