vrijdag 02 juni 2023
Vanochtend kwam Carla van Bree naar de Oase om een twee uur durende lezing te geven over de schilder Johannes Vermeer. Veertig leden van de Kunstkring hadden zich hiervoor opgegeven. Dit jaar is er veel geschreven over deze schilder uit Delft. Zijn werk blijft interessant om te bekijken.
Zeker als je op de vele details kunt letten waarop deskundigen ons attenderen. En Carla van Bree is zo’n deskundige, die heel goed weet hoe ze dat moet doen.
Met haar toegankelijke sprekerstalent verzorgt Carla cursussen, lezingen, rondleidingen en reizen over kunstwerken van uiteenlopende aard. Zij plaatst de kunstenaars in de context van hun tijd, vertelt het verhaal 'erachter' en opent de ogen van haar toehoorders voor de unieke schoonheid van werken. In de regel vraagt kunst aandacht, studie en verdieping. Carla van Bree verenigt deze componenten in één verhaal, zo ook tijdens deze lezing.
De Delftse schilder Johannes Vermeer (1632-1675) was tot afgelopen weekend ook het middelpunt in een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam. Hij is een van de beroemdste schilders uit de zeventiende eeuw. Hij kan zich meten met andere grote Nederlandse schilders, zoals Rembrandt van Rijn en Frans Hals. Vermeer was redelijk onbekend tot het midden van de 19de eeuw. Door zijn aanhoudende anonimiteit kreeg hij ook wel de mysterieuze bijnaam ‘Sfinx van Delft’.
Vermeer staat tegenwoordig vooral bekend om schilderijen, waarin de hoofdpersoon zich wijdt aan een alledaagse bezigheid, meestal bij een venster dat het daglicht binnenlaat. Het zijn voornamelijk vrouwen die hij schilderde. Het dagelijkse leven in zijn thuisstad Delft werd zijn specialisme.
Zijn oeuvre is klein. Van de 37 werken die bekend zijn, besprak Carla een groot aantal zoals Het melkmeisje, Meisje met de parel, De liefdesbrief en Het straatje. Het was een erg interessante ochtend. Door de fantastische uitleg van Carla ga je de schilderijen van Vermeer toch anders bekijken. Helaas is de tentoonstelling in Amsterdam voorbij, maar we kregen de tip van Carla om eens te kijken op de website ‘Google arts and culture’. Daar kun je alle schilderijen heel gedetailleerd nog eens terugzien.
Klik op een foto voor volledig beeld