donderdag 26 oktober 2017

Op bezoek in Gerda's tuin

Gerda Smink werd dit jaar winnaar van de BN DeStem TuinAward in de categorie landschapstuinen. Op uitnodiging van Gerda brachten dertien leden van SV-Rijen op donderdag 19 oktober een bezoek aan haar tuin. Een verslag met foto's.

We werden hartelijk ontvangen met koffie en cake in haar huiskamer. Na kennis met elkaar gemaakt te hebben, wandelden we met Gerda naar buiten en konden we met haar uitleg genieten van haar tuin. De enorme landschapstuin wordt gekenmerkt door grote groepen planten en bloemen. 

Het is vooral het gevoel voor vorm dat haar tuin kenmerkt: overal zijn ronde zichtlijnen. "Rond is warmer, logischer dan recht. Het omarmt je,” vindt Gerda.  Mede door deze ronde vormen kun je nooit de gehele tuin overzien en word je iedere keer weer verrast.

Gerda schudt zo alle Latijnse namen van de planten en bomen uit haar mouw. Er staan zo'n zeventig bomen in haar tuin, waaronder een grote beuk die de boventoon voert. De tuin heeft een oppervlakte van 4.000 vierkante meter. Achter haar huis, dat stamt uit 1880, is later een stuk grond aangekocht van 1.000 vierkante meter en dit is de vijvertuin geworden.

Een aantal karakteristieke uitspraken van Gerda zijn mij bijgebleven: “Ik hou van sterke planten” en “Ik ben de baas”. Als iets haar niet bevalt, verdwijnt de plant, rigoureus.     

De deelnemers hebben veel namen van planten genoteerd en tips verzameld, bijvoorbeeld over het onderhoud van gras. De tuin beschikt namelijk over een schitterend looppad van gras. In de middagpauze werden we aangenaam verrast door een perfecte lunch, verzorgd door Wil Simons.

Zeker ook door het prachtige weer was het voor alle deelnemers een leerzame dag, maar vooral ook een dag waarvan iedereen erg genoten heeft.
Gerda en Wil, nogmaals hartelijk bedankt hiervoor .

Ton Hesemans