zaterdag 27 april 2019

Pittige bijkomst van Digitaal cafe

Het was weer druk in het Digitaal Café. Het werd een behoorlijk pittige bijeenkomst. Centraal stond de vragen: Hoe maak je een tabel in een tekstverwerkingsprogramma? En wat zijn de juiste instellingen voor je e-mail?

Tabellen

Tabellen zijn vooral nuttig voor het maken van lijsten. Getallen kun je erin automatisch laten optellen en bijvoorbeeld namen kun je in een alfabetische volgorde zetten.Tabellen zijn handig om stukken tekst bij elkaar te houden of links en rechts uit te lijnen. maar dat kun je ook door een tekstblok te maken.

Cees demonstreerde het maken van een tabel in LibreOffice, een programma dat je gratis kan downloaden. Joost liet zien hoe je dat vergelijkbaar doet in Word. Maar ook op je iPad kun je in Pages tabellen maken, maar dan moet je wel even de handleiding raadplegen.

E-mail instellingen

E-mail blijkt een lastig onderwerp. Alles gebeurt zo op de achtergrond dat je het niet merkt. Maar bij sommige mensen verdwijnen mails in het niets of kunnen ze niet worden verzonden.

Cees hield had er een presentatie over. Hij legde uit hoe e-mail verzonden en ontvangen wordt. En wat er gebeurt als je je e-mail zowel op je PC, als op je tablet en smartphone wilt kunnen lezen. Mail ontvangen gaat dan het best met behulp van het IMAP-protocol.

Verzenden van email gebeurt met het SMTP-protocol. Als je je instellingen zo hebt ingesteld dat je de SMTP-server van je provider thuis gebruikt dan kan je buitenshuis geen email versturen. Gebruik voor de SMTP-server dan de instelling van GMAIL van Google. Dan kan je overal email versturen als je internetverbinding hebt.