zaterdag 19 april 2025
Vrijdag 18 april stond een informatieve ochtend op het programma over verkeersveiligheid en over nepagenten. En weer stroomde de Oase vol met SVR-leden die daarin geïnteresseerd waren.
Om 10.00 uur begon John Maas van Veilig Verkeer Nederland met het opfrissen van allerlei verkeersregels en verkeerssituaties. Het laatste half uur van de info-ochtend was gereserveerd voor wijkagente Angelique van Geloven. Zij kwam de senioren waarschuwen voor nepagenten en bank helpdeskfraude.
De gemiddelde leeftijd van de toehoorders lag boven 70 jaar. Mensen met veel ervaring in het verkeer en een goed anticipeervermogen in bijzondere verkeerssituaties. Ouderen gaan meestal goed voorbereid op stap. Ze kennen de gevaren van het gebruik van medicijnen, alcohol en drugs. Ook houden ze rekening met het moment van reizen en vermijden ze de drukke tijdstippen en lastige routes als dat mogelijk is.
John Maas besteedde, aan de hand van voorbeelden, aandacht aan het verschil tussen een bestuurder en een voetganger. Het is belangrijk om te weten of iemand een bestuurder is of niet. Je begrijpt dan ook beter of een voorrangsbord van toepassing is, want die regelt alleen de voorrang tussen bestuurders. Wist jij trouwens dat een scootmobiel zelf mag kiezen waar die rijdt? Op het trottoir, fietspad of rijbaan, het mag allemaal mits men zich aan de daarvoor geldende snelheid houdt.
Verschillende situaties die op een rotonde kunnen voorkomen, kwamen ter sprake. Dat haaientanden nooit voor voetgangers gelden, was een opfrisser voor velen. John Maas gaf het advies om bij een rotonde altijd richting aan te geven, zodat medeweggebruikers niet onnodig hoeven te wachten. Nieuw voor veel senioren was de mededeling dat je verplicht bent om een opengestelde spitstrook te gebruiken. Tenslotte nog even wat uitleg over de dode hoek, het gebruik van dimlicht en hoe je het verschil kunt zien tussen een fietsstrook en een suggestiestrook.
Het was een goed bezochte en zeer informatieve ochtend, gegeven door Veilig Verkeer Nederland. Met dank aan Nr1FietsShop in Rijen die dit mede mogelijk heeft gemaakt.
Het laatste half uur van de ochtend was gereserveerd voor Angelique van Geloven, wijkagente in Rijen. De Veiligheidsregio en de politie voeren campagne over veiligheid. Momenteel zijn nepagenten actief in onze gemeente. Angelique toonde een informatiefilmpje dat de aanwezigen moest waarschuwen: Geef nooit geld of waardevolle spullen mee aan nepagenten die jou bellen en daarna aan de deur komen. Er wordt vaak voor gewaarschuwd, maar soms komt het verhaal zó echt over, dat ouderen er helaas toch intrappen. Hetzelfde geldt voor nep-bankmedewerkers. Er is niet één bank die jou belt om vervolgens aan de deur jouw bankpas te komen ophalen. Wees gewaarschuwd en bel bij twijfel de politie: tel.nr.: 0900-8844.
Klik op een foto voor volledig beeld