woensdag 17 juli 2019
Op 9 juli brachten een honderdtal senioren uit de hele gemeente Gilze en Rijen een bezoek aan de Spoorzone in Tilburg. Lees het verslag en bekijk de fraaie foto's
Wandeling door de Tilburgse Spoorzone
Tilburg kende al sinds het einde van de 19e eeuw de werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen. In de volksmond werd die 'd’n Atteljee' genoemd. Het was een industrieel complex, waar de locomotieven en treinstellen werden onderhouden en gerepareerd. Het was een met hekken en muren afgesloten terrein, dat alleen toegankelijk was voor de mensen die er werkten.
In 2010 verhuisde de NS-werkplaats en gingen de poorten open, zodat het gebied toegankelijk werd. En toen konden de Tilburgers zich vergapen aan het indrukwekkende complex dat van grote betekenis is geweest voor de industriële ontwikkeling van Tilburg.
Door de Spoorzone werd het Tilburgse stadscentrum uitgebreid met een stadsdeel aan de andere kant van de spoorlijn. Het begon met pionieren en kwartiermaken in de achtergebleven bedrijfsgebouwen, maar dat werd al snel gevolgd door een doordacht en doortastend ontwikkelen. De handen werden uit de mouwen gestoken, zoals ze dat al bijna anderhalve eeuw in deze NS-werkplaats hadden gedaan. En wij konden daar tijdens de door het Platform Ouderen Gilze en Rijen georganiseerde Spoorzone-wandeling getuige van zijn.
Met vier groepen van rond de 25 personen volgden we de gidsen van de Stadsgidserij: Mr. Volkering en de heren Clijsen, Vissers en Reynen. Die namen ons met een grote dosis kennis en een vlotte babbel mee vanaf het Burgemeester Stekelenburgplein. Maar eerst werd nog een grote groepsfoto voor de achterzijde van het Centraal Station gemaakt.
We liepen naar de Binnentuin, waar de horecagelegenheden Club Smederij, restaurant Raw en Theater de Boemel in de oorspronkelijke werkplaatsen werden gevestigd. Je ziet er ook Loc Brewery, waar de Spoorzonebiertjes worden gebrouwen en waar het ontspanningscentrum Sooss is met een sociaal café, yoga- en lifestyleworkshops.
Naast parkeerplaats P2 is de Hall of Fame, waar vroeger de onderdelen voor treinen werden gemaakt. Dit gebouw is nu speciaal voor de jeugd en is ingericht als Ladybird Skatepark. Hierna komen we in de meer dan 50 meter lange hallen: de Koepelhal en de Wagenmakerij, waar het onderhoud van de treinen en locomotieven werd uitgevoerd. Nu doen deze hallen dienst als evenementenhallen. We steken over naar het informatiecentrum SPZ 013 waar een grote maquette de omvang van het gehele Spoorzonegebied toont.
We keren terug naar het kloppend hart van de Spoorzone, de Loc-hal, ooit de plek waar de locomotieven werden gerepareerd. De lege hal, het industrieel erfgoed, werd een inspirerende plek in een nieuw jasje voor alle Tilburgers: de bibliotheek. Deze verhuisde van het Koningsplein naar de Spoorzone. Naast een waardevolle collectie biedt de bibliotheek een werkplaats en een podium om kennis en verhalen te delen, en te creëren. Tilburgers kunnen er terecht om hun talenten te ontdekken en te ontplooien. Zoals bijvoorbeeld in de verschillende stijlkamers en labs waar ruimte is om te leren en te experimenteren.
Hierna liepen we terug naar het Burgemeester Stekelenburgplein, waar we de gidsen bedankten voor hun geweldige presentaties. Bij brasserie EVE werden we nog op koffie met gebak getrakteerd. Een mooie afsluiting van dit eerste zomeruitje.