vrijdag 13 mei 2022

Zonnige Lentewandeling naar Surae

Donderdagochtend 12 mei stonden Frans Jonkers en Willem Post bij De Leemput klaar om een twintigtal sportieve senioren mee te nemen voor de jaarlijkse Lentewandeling van de SVR. De zon scheen en er waren geen coronabeperkingen meer. De 50-plussers hadden er zin in!

De wandelaars werden verdeeld in twee groepen. Frans en Willem namen ieder een groep onder hun hoede. Om half 10 vertrokken ze richting Surae. Met een enthousiaste en ervaren gids kom je veel te weten over wat er allemaal verandert in het bos tijdens het voorjaar.

Tijdens de twee uur durende wandeling wezen de gidsen op bijzonderheden die je zelf snel over het hoofd ziet. Want zeg nou zelf: Weet jij hoe een mierenleeuw eruitziet? Dat een libelle zijn vleugels niet invouwt als hij stilzit? Dat een boomkruiper alleen omhoog kruipt maar een boomklever omhoog én naar beneden?

De senioren werden gewezen op een schuin stukje ijzer in het wildrooster, daarlangs kunnen kikkers uit het wildrooster kruipen. Ze kregen de Duivelswandelstok te zien; een dunne stam met stekels. En wist je dat de takken van de brem gebruikt worden om bezems van te maken?

Bij het water kleurde het veld prachtig rood. Dankzij de app PlantNet leerde de gids zelf ook nog iets bij. Het bleek te gaan om zogenoemde mosbloempjes. Het voorjaar is ook de tijd van de bosviooltjes en bloeiende cotoneaster. Helaas liet de kudde zwarte Galloway-koeien zich niet zien. De dag ervoor liepen ze bij het water en stond er zelfs een reekalf vlakbij het wandelpad. Soms moet je wat geluk hebben tijdens een natuurwandeling.

Na afloop werd bij De Leemput nog wat gedronken en gezellig nagepraat. Iedereen had ervan genoten, inclusief de gidsen. De datum van de Herfstwandeling, op donderdag 20 oktober, staat ook al genoteerd in de agenda.

Klik op de foto voor een groter beeld